TYT ve AYT Sonuçları Açıklandı! Üniversite Tercih Sürecinde Nelere Dikkat Etmelisin?
Bu yıl seninle beraber 3 Milyon öğrenci TYT ve AYT sınavlarına girerek üniversite hayallerine bir adım daha yaklaştı. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, seni sınava hazırlanmak kadar zorlu ve önemli bir süreç olan üniversite tercih dönemi bekliyor. Sınav sonucuna bağlı olarak hayalindeki kariyer yolculuğundan önceki son eğitim basamağına yani kariyer hayatının buna göre daha çok belirleneceği üniversite eğitiminin hangi üniversitede olacağını en iyi/doğru şekilde yapabilmen için bu blog yazımızda, TYT ve AYT sonuçlarının nasıl değerlendirileceği ve doğru tercih yapmanın püf noktaları üzerinde duracağız.
Tercihlerini yaparken aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurarak hareket etmeni doğru buluyoruz:
- Sonuçlarınızı Değerlendirin:
Puanın, sınavda ne kadar başarılı olduğunu gösterir; sıralaman ise diğer adaylar arasında kaçıncı sırada olduğunu belirler. Tercih yaparken sıralamanı daha çok dikkate alman faydalı olur. Çünkü düşük puan ile de beklediğinden iyi bir sıralama yapmış olabilirsin. Senin üniversiteye girmeni sağlayacak esas nokta sıralamandır.
Üniversite tercih kılavuzlarından ve geçmiş yıl verilerinden yararlanarak puanına ve sıralamana uygun bölümleri ve üniversiteleri belirleyebilirsin. Bu noktada geçmiş senelerden yola çıkarak bir analiz yapabilmek için YÖK Atlas’ı incelemen faydalı olacaktır.
- Kariyer Hedeflerini Belirle:
Gelecekteki kariyer hedeflerini düşün. Hangi alanlarda çalışmak istediğini ve bu alanlarda hangi bölümlerin sana uygun olduğunu değerlendirmen senin için en uygun ilerlemeyi sağlayacaktır.
İlgilendiğin alanlarda hangi bölümlerin olduğunu araştırarak bu bölümlerin müfredatını ve iş olanaklarını inceleyip bu kariyer hedefi için en uygun üniversiteyi belirleyebilirsin.
- Üniversiteleri Araştır:
Üniversitelerin akademik kadrosu, olanakları ve lokasyonları hakkında bilgi edinebilirsin. Üniversitelerin öğretim kadrosunu, laboratuvar, kütüphane gibi akademik olanaklarını ve kampüs yaşamını incelemen orada nasıl bir ortamda eğitim alacağını ve nasıl profildeki akademisyenlerden eğitim aşacağını gösterecektir.
Tercih edeceğiniz üniversitenin size uygun olup olmadığını değerlendir: Üniversitenin sunduğu imkanların ve eğitim kalitesinin senin beklentilerini karşılayıp karşılamadığını göz önünde bulundurman senin kendine uygun bir değerlendirme yapmanı sağlayacaktır.
Ayrıca, üniversitenin bulunduğu şehirde yaşam koşullarını değerlendirmen gerekir. Bir akademisyen hocamı üniversite tanıtım günlerinde “İstanbul’dan farklı bir şehirden İstanbul’a gelerek üniversite okuyorsanız üniversite diplomanıza ek olarak harika bir şehri tanımanın diplomasını alabileceğimizi” söylemişti. Eğer bulunduğumuz şehrin imkanları iyi ise kendimizi geliştirebilmemiz de o kadar mümkün oluyor.
- Tercih Listeni Oluşturun:
Tercih listeni, en çok istediğin bölümden başlayarak, sıralamana uygun şekilde oluştur. Listenin başına yüksek puanlı bölümleri, sonuna ise daha düşük puanlı bölümleri eklemende fayda var.
Tercih listeni yaparken, kendine göre kıstasalarına, puanına ve sıralamana en uygun bölümleri en üste koyarak yerleşme şansını artırabilirsin.
Yedek tercihler yaparak, herhangi bir aksilik durumunda alternatif seçeneklerin olmasını sağlayabilirsin. Yedek tercihini yaparken de o tercihlerinin senin hedeflediğin eğitim ve hedeflediğin kariyer hayatına hizmet etmesi çok kıymetli olacaktır.
- Danışmanlık Alın:
Seni tanıdığını düşündüğün yakınlarına, rehber öğretmenlerine ve üniversite mentörlere danışarak tercih sürecinde destek alman faydalı olacaktır. Bu noktada grovitus’un seninle buluşturduğu Üniversite öğrencilerinden Mentörlük almanı öneriyoruz. Onların deneyimlerinden ve bilgilerinden faydalanarak daha bilinçli tercihler yapabilirsin.
Üniversite tercih süreci, geleceğini şekillendirecek önemli bir adımdır. Doğru tercihler yaparak hayallerindeki üniversiteye ve bölüme ulaşman mümkündür.
Unutma! grovitus olarak eğitim hayatının her adımında yanındayız!