Üniversite Tercihlerinizi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Önemli Nokta

Üniversite sınav sonuçları açıklanmak üzere ve şimdi sıra tercih yapmaya geliyor. Bu süreçte doğru kararlar almak, geleceğini şekillendirecek önemli bir adımdır. Bu blog yazısında, üniversite tercihlerini yaparken dikkat etmen gereken beş önemli noktayı ele alıyoruz:

  1. Kendi İlgi ve Yeteneklerini Tanıman En Önemli Nokta:

Hangi konularda başarılı olduğunu ve ilgi alanların üzerine düşün. Kendini tanımak, hangi alanlarda daha başarılı olduğunu ve hangi konulara ilgi duyduğunu anlamak tercih sürecinde büyük önem taşır.

Gelecekte hangi alanda çalışmak istediğini düşün. Gelecekte yapmak istediğin mesleği düşünerek, bu mesleğe uygun bölümleri tercih etmeye özen göster.

  1. Üniversitelerin ve Bölümlerin İmkanlarını Araştır:

Üniversitelerin sunduğu sosyal ve akademik imkanları değerlendir: Üniversitelerin sunduğu laboratuvar, kütüphane, sosyal etkinlikler ve kulüpler gibi imkanları göz önünde bulundurarak üniversiteleri tercih edebilirsin.

Bölümlerin müfredatını ve ders içeriklerini inceleyerek seni hedeflediğin meslekler için senin yetkinliklerini iyileştireceğini düşün. Tercih yaparken istediğin bölümlerin ders programlarını, okutulan dersleri ve müfredatın senin ilgi ve yeteneklerine uygun olup olmadığını hedeflediğin meslekler için ne kadar uygun olduğunu inceleyebilirsin.

  1. Mezunların Başarı Durumunu İnceleyin:

Mezunların hangi sektörlerde çalıştıklarını araştırarak mezunlardan yola çıkarak seni varabileceğin meslek hayatın hakkında bir öngörüde bulunabilirsin. Tercih edeceğin bölümün mezunlarının hangi sektörlerde çalıştığını inceleyerek, kariyer planına ne kadar uygun olduğunu görebilirsin.

Tercih edeceğin bölümlerin mezunlarının bölüme ilişkin iş bulma oranlarını araştırabilirsin. Mezunların iş bulma oranları, tercih edeceğiniz bölümün iş piyasasındaki değerini anlamana yardımcı olabilir.

  1. Tercih Listene Yedek Bölümler de Eklemeyi Unutma:

Her zaman bir B planın olsun: Ana hedefinin yanı sıra, alternatif seçenekler belirleyerek bir B planı oluşturman beklemediğin sonuçların karşısında istediğine doğru giderken başka bir yol denemene yardımcı olur. Bu, istediğin bölüme yerleşememe durumunda sana ikinci bir şans verebilir.

Her sene bölümler farklı sıralama ile öğrencileri alabiliyor. Tercih Listesi oluştururken önceki senelerden ve YÖK Atlas’ı inceleyerek hareket ediyorsun. Ama bu listenin beklediğin şekilde sonuç vermemesi mümkün. 

  1. Uzmanlardan ve Mentörlerden Destek Alabilirsin:

Rehber öğretmenlerden ve profesyonellerden danışmanlık alarak bilgi alabilir ve öngörüde bulunabilirsin. grovitus eğitim platformu üzerinden mentörlük hizmetlerinden yararlanarak çok hızlı ve nokta atışı tercih yapabilirsin. grovitus eğitim platformundaki üniversite öğrencilerinden mentörlük hizmetleri alarak, tercihlerini yaparken daha bilinçli karar alabilirsin.